Geef eens een bijzonder cadeau

Glittercadeau

Volgende week is het weer tijd voor de eerste commerciële feestdag van het jaar: Valentijnsdag. En ook al zeg ik dat ik het een commercieel gedoe vind, het betekent niet dat ik het niet leuk vind als le boyfriend mij verrast.
Ieder jaar hebben wij de afspraak dat we niks voor elkaar kopen, maar toch verrassen we elkaar soms. Een bos bloemen voor mij, chocola voor hem en een klein cadeautje hier of daar. Om eerlijk te zijn.. ik kan me niet herinneren wat ik voor cadeautjes heb gekregen en of dat wel voor Valentijnsdag was, mijn verjaardag of voor kerst. Maar dat doet er niet toe. Het gaat erom dat de ontvanger er blij van wordt en dat de gever er ook een fijn gevoel aan overhoudt.

Maar tegenwoordig loopt het de spuigaten uit. In de 2e week van januari werden de eerste reclamefolders met daarin de nieuwste valentijnsartikelen al bezorgd. Alles wat je kunt bedenken speciaal voor valentijn. Roze camera’s, flessen champagne met ‘I love you’, snoep in hartjesvorm. Je kunt het zo gek niet bedenken: als het maar roze of rood is en versierd met liefdeswoordjes en miljoenen hartjes. Ik word er helemaal nerveus van. Hartjes

Nu vraag je je vast af waarom ik hier in vredesnaam over begin. Dat zit zo. Het gaat mij niet om het promoten van Valentijnsdag. Echt niet. Ik blijf het vreselijk commercieel vinden. Het gaat mij erom dat iedereen weer aangespoord wordt om cadeautjes te kopen. En dan het liefst de meest nutteloze cadeautjes! En dat is waar ik het over wil hebben.

Mensen die mij kennen weten dat ik nooit nutteloze cadeautjes geef. Tenzij je die zelf echt graag wilt. Ik geef het liefst iets wat je nodig hebt, zoals sokken, multomappen of een studieboek. En als je geen lijstje hebt, dan geef ik je hoogstwaarschijnlijk iets wat je kunt doen of opeten. Met mij. Dat dan weer wel. 😉

De meeste mensen vinden het niet makkelijk om een cadeau te verzinnen. Maar toch is het altijd leuk om iemand een cadeau te geven en hem daarmee heel blij te maken. Maar wat als hij niet blij is met het cadeau? Wat doe je dan? Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat iemand zegt dat ‘ie het echt een stom cadeau vindt? Ik niet hoor. Maar toch heb ik altijd het bonnetje bij me. Gewoon voor het geval dat.

Het geven van een cadeau gaat volgens mij veel meer om het gevoel dat je iemand geeft dan wát je precies geeft. En daarom is het ook echt niet erg als je na een jaar denkt van goh, ik zou het eigenlijk wel weg willen doen.

Veel klanten vinden het moeilijk om dingen weg te doen die ze cadeau hebben gekregen. Want het is zonde. Of stel je voor dat de gever vraagt wat er met het cadeau is gebeurd.
Dat maakt toch helemaal niks uit? Vanaf het moment dat iemand een cadeau aan jou geeft, is het cadeau van jou. En jij bent degene die beslist wat je ermee doet. Oké, het is wel heel erg lullig als je het meteen in de vuilnisbak kiepert, maar het is echt niet erg als je het na een tijdje weggeeft of verkoopt. Als je geweten gaat opspelen en je hebt echt het gevoel dat je dit niet zomaar kunt doen, dan kun je het altijd navragen. Je zegt gewoon netjes dat je het niet (meer) gebruikt en je vraagt of zij het misschien zelf willen hebben. Probleem opgelost!

Als je een cadeau geeft, is dat meestal iets tastbaars. En dat is prima. Maar niet iedereen zit te wachten op een nieuw boek of een hippe plant. Ik merk dat steeds meer mensen bewust worden van al die spullen. En ik zie het vooral bij ouders met jonge kinderen. Die kleintjes hebben zo bizar veel speelgoed dat ze zich er soms voor schamen. De ouders dan hè, die kinderen vinden het vaak wel prima.

Ik merk dat ik graag ervaringen cadeau krijg. Maar niet iedereen vindt het leuk om zoiets te geven. Daarom hou ik al een paar jaar een digitaal lijstje bij op lijstje.nl. Dit is trouwens geen reclame, maar ik vind het een hele handige site. Vrienden van ons laten hun kinderen zo’n lijstje invullen voor hun verjaardag. Je stuurt de site naar iedereen die is uitgenodigd en als je iets koopt dan kun je het cadeau afstrepen. Op deze manier hoef je niet meer na te denken en koop je niet iets dubbel. Superhandig, toch?? 🙂

Het geven van ervaringen vind zelf ook heel erg leuk. Ik maak een waardebon of schrijf in een kaart waar we naartoe gaan. Kinderen laat ik soms zelf iets kiezen, maar dan wel onder bepaalde voorwaardes. Want om nou met al die kids naar Disneyland te gaan, is wel een beetje overdreven!
Een paar jaar geleden begonnen wij hier mee. De dochter van vrienden van ons had al zoveel speelgoed dus besloten we om haar ergens mee naar toe te nemen. Haar vader had al verteld dat ze heel enthousiast werd van de reclame van Drievliet, dus die hadden we in gedachten. We noemden Drievliet en de Efteling. Toen werd ze even stil en keek ze een beetje moeilijk. Wat bleek? Ze wou veel liever naar de Linnaeushof! Haha, nou dat vonden wij natuurlijk geen probleem.
We zijn ook een keer met haar naar de Beekse Bergen geweest. En omdat le boyfriend graag fotografeert heeft hij daarna een fotoboek gemaakt van ons uitje. Daar was ze ook heel erg blij mee. Steeds als we haar zagen, haalde ze het boek tevoorschijn en vertelde ze dat ze dat toen zo leuk vond.

Wil je zelf ook wat vaker cadeaus krijgen die geen spullen zijn? Bespreek dat dan van tevoren. Leg uit dat je geen nieuwe spullen nodig hebt en dat je liever iets leuks gaat doen. Niet iedereen zal hier enthousiast op reageren, maar als je ze een idee geeft van wat je bedoeld wordt het al een stuk makkelijker.
Lijkt het jou ook leuk om eens te experimenteren met het geven van ervaringen als cadeau? Ik heb een flinke lijst verzameld van cadeaus die geen spullen zijn. Op een paar na, maar dat leg ik wel uit.

1. Cadeaubonnen
Tegenwoordig kun je overal bonnen kopen. Dit is inderdaad wel een vorm van spullen, maar het gaat om wat je ermee kunt doen. Je kunt een bon kopen van een favoriete winkel, maar ook voor een bepaalde dienst. Ik ben dol op floaten en massages en een cadeaubon hiervoor maakt mij echt heel gelukkig. En als ik eenmaal daar ben geweest, kan ik de bon wegmieteren.

2. Waardebonnen
Je kunt natuurlijk ook zelf een waardebon maken voor een dagje weg, een etentje, een reis, noem het zelf maar op! Je kunt ze iets geven wat ze in hun eentje kunnen doen of samen met jou (en misschien nog een paar anderen). En het hoeft echt niet iets duurs te zijn. Heb jij bijvoorbeeld een bad thuis, maar je vriendin niet? Geef haar dan een bon voor een baddersessie bij jou thuis. Jij zorgt ervoor dat ze lekker kan ontspannen en daarna kunnen jullie misschien nog iets relaxts gaan doen. Mijn tante nodigt mij hiervoor altijd uit. Zij staat dan te koken en ik lig lekker met badschuim te spelen. Een heerlijk verwenweekend maakt ze er altijd van!

3. Workshop/cursus/opleiding
Heeft iemand het er al jaren over dat ze willen leren hoe ze sushi moeten maken? Of dat ze een keer willen gaan duiken? Het geven van zulke cadeaus stimuleert mensen om echt hun dromen achterna te gaan. En ook dat kun je zo duur maken als je zelf wilt. Geef je één les of meteen een complete cursus?

4.  Lidmaatschap
Roept jouw vriendin altijd dat ze vaker naar musea wil? Met een jaarkaart kan zij net zo vaak gaan als ze zelf wil. Maar je kunt ook denken aan een seizoenskaart voor een voetbalclub, een tien-rittenkaart voor de sauna of een halfjaarabonnement op bijv. Kobo Plus.

5. Jezelf
Je kunt natuurlijk ook jezelf als cadeau geven. En nee, dan bedoel ik niet naakt met zo’n rode strik om je heen! Tenzij het niet op een feestje is natuurlijk, dan kan dat ook best leuk zijn 😉 Maar ik bedoel eigenlijk te zeggen door jouw talenten of diensten aan te bieden. Is er iets wat jij goed kunt of waar jij veel over weet waarbij je die vriend kan ondersteunen? Ik heb bijvoorbeeld wel eens een waardebon voor het organiseren van een kledingkast gegeven. Waar ben jij goed in? Geef jij geweldige massages, ben jij handig in de tuin of weet je veel over computers? Het klinkt misschien een beetje suf, maar uiteindelijk is het een heel waardevol cadeau.
Je kunt het ook op een grappige manier aanpakken. Je kunt een hele set bonnetjes geven die ze bij je kunnen inleveren. Misschien voor het doen van de afwas of andere huishoudelijke taken, een avondje kijken naar de film van jouw keuze zonder commentaar, een hele dag zonder kinderen.. Je kunt het zo gek niet verzinnen!

6. Eten of drinken
Je hebt van die mensen die echt geen cadeau of ervaring willen, maar iemand houdt bijvoorbeeld heel erg van chocola. Geef dan verschillende soorten chocola. Of maak er een verwenpakket van met andere lekkere dingen.
En wat denk je van iemand die dol is op cocktails? Meenemen naar een happy hour en flink genieten!
Of is er iets wat jij maakt waar zij helemaal dol op is? Maak dat dan voor haar. Dat kan op de dag zelf, maar je kunt er ook een bon voor maken natuurlijk.

7. Donaties
Er bestaan mensen die echt niks voor hun verjaardag willen. Geen cadeau, geen geld en ook geen ervaring. Toevallig zag ik laatst op Facebook iemand voorbijkomen die al zijn vrienden had gevraagd om een donatie te doen aan een bepaald doel wat hij had uitgekozen. Dat is ook een mooie oplossing. Wil je toch iets bijzonders doen dan kun je ook samen als vrijwilliger aan de slag. Die zijn altijd overal welkom, bijvoorbeeld bij de kinderboerderij, in een bejaardentehuis of bij de Voedselbank.

8. Spullen – de uitzondering
Stel je wilt iets gaan doen met iemand, maar je bent niet zo creatief en waardebonnen vind je stom. Dan kun je ook iets geven wat die persoon kan gebruiken tijdens jullie uitje. Pak het in en let vooral op de reactie. Vooral als het echt iets heel sufs is wat ze gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld een kofferslotje of een ondermat voor in een tent. Je ziet ze dan denken wat moet ik hier nou weer mee? En dan kom jij met de grote onthulling: we gaan kamperen! Wedden dat ze het dan wel leuk vinden?

9. Iets creatiefs
Vaak als mensen een speciale leeftijd bereiken dan wil je iets speciaals doen. Ik heb wel eens gehoord dat iemand een lied voor haar verjaardag had gekregen. Zelf ben ik niet zo creatief dat ik een lied uit m’n mouw schud, maar ik heb voor mijn beste vriendin eens een memory jar gemaakt. Daarin zaten allemaal kleine briefjes met quotes, herinneringen en foto’s van ons. En het is nog leuker om dan samen door alles heen te gaan. Van diezelfde vriendin kreeg ik jaaaaaaren daarvoor een fotoboek met daarin foto’s, quotes en kaartjes van evenementen waar wij heen zijn geweest en waarbij zij aan mij moest denken. Echt super lief!

Wat je ook doet de eerstvolgende keer, wees bewust van wat je geeft en probeer het eens over een andere boeg te gooien.

En dan nog iets.. beloof me dat je nooit (meer) aan iemand vraagt wat ze met jouw cadeau heeft gedaan. Je hebt het aan haar gegeven en zij bepaalt of ze het bewaart of wegdoet! No hard feelings Vrijheidsteken met vingers