Kerstopruiming

Kerstversiering

Helaas, het is alweer zover. Mijn favoriete feestdagen zijn voorbij en dat betekent dat het tijd is voor de kerstopruiming. Ik heb er dit jaar stiekem wel zin in omdat de boom op een onhandige plek stond en dat eigenlijk heel onhandig was. Voortaan als we nieuwe meubels kopen, moet ik daar toch rekening mee proberen te houden.

Kerstballen kiezen

Wat ik ook ieder jaar weer doe, is kijken welke ballen of versiering ik niet gebruik. Als ik er niet blij van word, breng ik ze weg naar de kringloop of zet ik ze op Marktplaats.
En zodra kerst voorbij is, ga ik naar de Bijenkorf. Dat is altijd mijn favoriete plek geweest om kerstballen te kopen. Dit jaar was ik helaas al teleurgesteld vóórdat kerst begon. De kerstafdeling was zó klein en de ballen en andere ornamenten waren niet echt mijn smaak. Ik had mijn oog wel laten vallen op een aantal ballen, maar die waren tussen de €4 en €8 per stuk en dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik hoopte dus om mijn slag te slaan tijdens de sale na kerst, maar helaas is alles al uitverkocht.
🙁 Ga je janken! 🙁
Maar goed. Kerstopruiming. Je begint dus met het uitzoeken van welke versiering je niet meer wilt. Zet alles meteen apart zodat je het niet per ongeluk opruimt.

Kerstversiering opbergen

Een paar jaar geleden kocht ik bij de Xenos deze handige plastic box met vakverdeling en deksel. En sindsdien raad ik de box aan iedereen aan. Volgens de verpakking passen er 48 kerstballen in, maar volgens mij kun je er nog een laag op doen. Ik heb 30 ballen, maar natuurlijk ook nog wat andere ornamenten, lampjes, kaarsenhouders, slingers en overige decoratie. En het mooie is dat alles in deze ene bak past.

Kerstballenbox

 

Heb jij al zo’n box liggen, maar geen vakverdeling? Deze kun je heel makkelijk zelf maken van karton. De afmetingen van mijn box zijn 58x39x30 cm. De binnenmaat is ongeveer 51×36 cm.

De maten van de vakverdelers zijn:
Kort: 30×9 cm met op 7,5, 15 en 22,5 een inkeping
Lang: 42×9 cm met op 7, 14, 21, 28 en 35 een inkeping.
De tussenplaten zijn 42×30 cm.

Vakverdelers

Per laag gebruik ik 3 lange en 5 korte stukken. Hiermee heb je ruimte voor 24 ballen.
Zelf heb ik op de onderste laag 24 ballen, dan een afdekkarton, nog 6 ballen, een paar waxinelichthouders, de piek en een doosje voor langwerpige ornamenten. Daarop leg ik ook een tussenplaat en daarbovenop komen dan de lampjes, slingers en de standaard van de kerstboom. De schroefjes van de standaard leg ik in een van de waxinelichthouders, want anders raak ik ze kwijt.

Supertip! Laat het haakje aan de bal zitten. Dan hoef je daar volgend jaar niet meer mee te pielen!

De piek bewaar ik trouwens wel in de originele doos omdat deze wat steviger is. En omdat er genoeg ruimte voor is in mijn box. 😀

Opgerolde kerstlampjes

Kerstlampjes opruimen

Het opbergen van lampjes vinden veel mensen een rotklus. De lampjes komen in de knoop en van frustratie kun je zelfs lampjes breken. Zelf rol ik de lampjes altijd op. Ik pak de stekker en vanaf daar rol ik de lampjes op. Ik maak ze vast met zo’n vuilniszakclipje zodat ze niet in de war kunnen gaan.
Maar wat je ook kunt doen is de lampjes om een stuk karton wikkelen.

Kerstboom opruimen

Als je al je decoratie hebt opgeruimd, is het tijd om de boom op te ruimen.
Je hebt natuurlijk echte sparren en nepperds. Helaas heb ik er een van de laatste categorie en dat is allemaal vanwege een compromis, haha. Mijn vriend houdt niet van kerst en besteed er het liefst geen aandacht aan. Geen lekker ruikende spar dus.
Helaas 🙁
Echte bomen kun je na de kerst in je tuin planten of inleveren bij de gemeente. Nepbomen moeten uit elkaar gehaald worden en netjes worden opgeruimd. Voorheen bewaarden we de boom gewoon in de doos, maar omdat je de boom steeds uit elkaar duwt, veert deze steeds minder terug.
Een paar jaar geleden kwam ik een speciale kerstboomtas tegen. Dit is een hele lange tas van textiel waar je netjes je boom in kwijt kunt. Ik vind ‘m dus echt veel te lang, maar omdat ‘ie van stof is, maakt het niet uit. Dan kan ik ‘m gewoon een beetje terugvouwen. Maar toch ga ik het komende jaar op zoek naar een stevigere en kleinere tas.

Kerstkaarten

Vind jij het leuk om kerstkaarten te bewaren? Vroeger bewaarde ik elke kaart die ik kreeg in een schoenendoos, maar daar deed ik verder niks mee.
Je kunt je kerstkaarten bewaren in een map, maar je kunt er ook een leuk boekje van maken.

Kerstkaartenboekje

Wat heb je hiervoor nodig?
kaarten
perforator
lint of kleine bindringen

1. Sorteer de kaarten op grootte – de grootste kan onderop en de kleinste bovenop. Daartussen kun je wat variëren, maar ik vind het zelf fijner als alle grote kaarten onderop zijn.
2. Knip met de perforator 2 gaatjes in het midden van de kaarten.
3. Leg de kaarten op elkaar en trek door de gaatjes het lint of de bindringen.
4. Als je de kaarten graag per jaar wilt bewaren, kun je ook een speciaal titelblad hiervoor maken. Bijvoorbeeld met “Kerstmis 2017” erop.

Een ander idee dat ik wel eens ben tegengekomen, is om een slinger te maken van kerstkaarten. Die kun je dan ieder jaar weer ophangen.

Kerstkaartenslinger

Wat heb je hiervoor nodig?
kaarten
pons of schaar
naald of naaimachine
draad
evt. gekleurd karton

1. Gebruik een pons om mooie delen van de kaart uit te knippen. Dit kun je in verschillende groottes doen.
2. Als je het mooi vindt, kun je gekleurd karton in bijv. rondjes knippen als achtergrond. Hierbij kun je ook variëren met kleur. Plak de geponste figuren dan op de gekleurde rondjes.
3. Hierna naai je met een naaimachine, of gewoon met de hand, alle figuurtjes aan elkaar. Je kunt de slinger net zo lang maken als je zelf wilt (als je nog zin hebt, haha).