Wat is een professional organizer?

Structuur

Toen ik aan mensen in mijn omgeving vertelde dat ik ging werken als professional organizer keken ze me vooral raar aan. De meesten wisten niet wat ik ging doen en degenen die dachten dat ze wisten wat ik ging doen, zaten er bijna allemaal naast. Ze verwarden een professional organizer met eventmanagers of personal assistants en één iemand dacht zelfs aan schoonmakers die ook een beetje opruimen.
Maar dat is het allemaal niet.

Een professional organizer begeleidt mensen bij het aanpassen van verschillende aspecten van het leven. Of zoals onze beroepsvereniging (NBPO) het omschrijft: “Een professional organizer is een specialist in het aanbrengen van structuur in de breedste zin van het woord. Een professional organizer begeleidt en adviseert bij het creëren van orde en overzicht in tijd en ruimte.”

Oké.. dat is leuk omschreven, maar wat doen ze nou?

Ik zeg altijd dat een organizer je begeleidt bij het opruimen en structureren van je woon- en/of werkomgeving. Ik kan je dus thuis helpen, maar ook op kantoor. En ik help je bij het uitzoeken en organiseren van spullen, papieren en je tijd.
Sommige organizers zijn gespecialiseerd in de zakelijke markt of in de particuliere markt. Maar ik vind de afwisseling juist leuk en wil je graag op beide plekken helpen.

Als je een professional organizer inschakelt, kun je hulp krijgen bij veel verschillende dingen:

 • opruimen en/of reorganiseren van het hele huis (woonkamer, keuken, slaapkamer, speelkamer, etc.)
 • opruimen en/of reorganiseren van opslagruimtes (zolders, kelders, schuren, bergingen, etc.)
 • opruimen en/of reorganiseren van kledingkasten
 • opruimen en/of reorganiseren van kantoren of werkplekken
 • opschonen en/of reorganiseren van je computer, e-mail, harde schijf of cloud
 • uitzoeken en sorteren van rondslingerende papieren
 • opzetten of uitzoeken van administratie
 • opstellen van planningen en/of to-do-lijsten
 • advies en begeleiding bij verhuizing
 • (begeleiding bij het) opruimen na overlijden
 • timemanagement: beter indelen van en omgaan met tijd

In mijn volgende blogs vertel ik je meer over organizing bij jou thuis en op de werkvloer. Heb je geen zin om steeds naar mijn site te gaan om te checken of er al een nieuwe blog online is? Like dan mijn Facebookpagina. Zodra ik een nieuwe blog geschreven heb, laat ik dat hier weten.

Een organizer is een coach

Als jij problemen ervaart bij het opruimen of het opgeruimd houden van je huis of werkplek dan is een afspraak maken met een organizer een stap in de goede richting.
Een goede professional organizer weet natuurlijk hoe zij moet opruimen, maar verdiept zich ook meer in het vak. Een professional organizer is namelijk niet iemand die alleen maar het werk voor jou komt doen – met uitzondering van sommige situaties – maar iemand die samen met jou aan de slag gaat. Een organizer is eigenlijk een coach die jou begeleidt bij de dingen waar jij moeite mee hebt en daarvoor samen met jou een passende oplossing zoekt. Je wilt natuurlijk het liefst na één of een paar sessies dit kunstje onder de knie hebben!
Ik probeer mijn kennis over te brengen op een duidelijke manier zodat je er in de toekomst ook nog gebruik van kunt maken. En als het even tegenzit of je hebt gewoon behoefte aan ondersteuning dan kun je altijd bij me terecht.

Je kunt me dus op veel manieren helpen, maar kan ik niet gewoon tips gaan googlen?

Met tips kun je natuurlijk altijd een stapje verder komen. Maar dit werkt niet voor iedereen. Als organizer wil ik er echter achter komen waarom het jou niet lukt en ik wil jou helpen om van jouw problemen af te komen. Want de meeste mensen die een professional organizer inhuren voor het organiseren van spullen of papieren hebben een probleem. Dit is voor iedereen anders en voor sommige mensen is het zelfs een combinatie van problemen. De 5 oorzaken die ik het meest tegenkom zijn:

 • ze houden niet van opruimen
 • ze weten niet waar ze moeten beginnen
 • de ruimte blijft niet opgeruimd
 • ze zijn chaotisch in hun hoofd
 • ze hebben het te druk

Vooral de laatste twee – chaotisch in het hoofd en het te druk hebben – zijn oorzaken die steeds meer voorkomen. Dit komt ook heel veel voor op de werkvloer.
Als je thuis geen overzicht meer hebt dan neem je dat onbewust mee naar je werk, en vice versa. Ik zie ook vaak dat mensen op hun werk heel georganiseerd zijn, maar thuis niet. Simpelweg omdat de regels thuis en op kantoor verschillen.

Ik help je graag om weer overzicht te krijgen, zowel thuis als op je werk. Want als er structuur in je omgeving is, ervaar je snel minder chaos en meer rust. En uiteindelijk hou je meer tijd over voor de leukere dingen in het leven: je familie, vrienden, hobby’s of gewoon even lekker ontspannen.